Remetebarlangok

Izgalmas felfedező kirándulás javaslatuk, ahol a történelmi érdekességeken túl, a Dunakanyar teljes pompájában csodálható.

A Dunakanyarban, Nagymaros fölött emelkedik a Szent Mihály-hegy. Ennek meredek, Dunára néző oldalában találjuk a Remetebarlangokat, amelyek részben természetes barlangok, részben pedig véséssel továbbalakított természetes üregek. 

A barlangok átalakítását nagy valószínűséggel a római korban kezdhették el. Ekkor az üregek elé kőből rakott erődítményt is építettek, melynek romjai még ma is fellelhetők. A római jelenlétet Zolnay László régészeti ásatásai is megerősítették.

I. Endre 1053-ban bazilita monostort alapított Visegrádon, aztán Álmos herceg, Könyves Kálmán testvére 1101-ben a remeteséget elfogadó bencések lakta prépostságot hozott létre Dömösön, kik a szemben levő hegyoldalon remetetelepet létesítettek. KOLACSKOVSZKY Lajos 1938-ban így írt: „Csaknem egyidejűleg a zebegényi harcvonal új szerzetesekkel erősödött. Ezek a Szent Benedek szigorított szabályai szerint éltek, s a vadonerdőség magányát mindenkor elébb helyezték a kolostori társas életnek. A Szent Mihály-hegy Dömös felé fordult oldalán remetéskedtek, s az ottani barlangok mélyén emelkedett lélekkel osztották meg fekhelyüket az erdő vadállataival …” A dömösiek szerint még az 1800- as években is élt „istenes ember” a barlangokban, kinek mondába foglalt szamara önállóan hordta fel a vizet a Dunáról.

A Szent Mihály-hegy 220-230 m magasságában, egy csoportban 10 barlang van (nyugatról kelet felé: Nyugati-barlang, Kimállott-barlang, Mihály-barlang, Flóra-barlang, Felső-barlang, Hatos-barlang, Iker-barlang, Sziklatemplom, Kötélkeresztség-barlang és a Keleti-barlang). A középső öt barlangban látszanak az átalakítás, a bővítés nyomai (öblök, fülkék, lyukak). Ezek közül is leginkább a Sziklatemplomban, melyben a főhajót egyenes falúra, mennyezetét pedig boltívesre faragták, a két oldalhajó valószínűleg teljesen mesterséges. A jobb oldali hajó végében levő fülkében régi falfestmény nyomai tűnnek elő a jelenkori firkálások alól. A Mihály-barlang mérete után akár közösségi helyiség is lehetett, a többiek pedig lakócellák, raktárak.


ugrás a lap tetejére>>>


 

 .