Országzászló és hősi emlékmű

Izgalmas felfedező kirándulás javaslatuk, ahol a történelmi érdekességeken túl, a Dunakanyar teljes pompájában csodálható.

A1930-as években Maróti Géza tervei alapján épült emlékműegyüttes a börzsönyi falu fölé magasodó Kálváriahegyen, ahonnan festői panoráma nyílik a Dunakanyarra

Népszerű turistanevezetesség, ahol a Magyarországot az első világháború után szétszaggató trianoni döntés évfordulóin, június 4-énévente rendeznek megemlékezéseket.

Maróti 1935 és 1938 közt épült emlékműegyüttesét nem fejezték be és hivatalosan nem avatták fel, mert közbeszólt a második világháború. A háború utáni évtizedekben a legtöbb ilyen emlékművet elpusztították, a zebegényi tanácstagok azonban találékonyan kieszelték, hogyan őrizzék meg az óriási munkával és áldozattal létrehozott emlékművet. Átminősítették kilátónak, az Országzászló négy oszlopának tetejére vas lépcsőkön megközelíthető vasbeton hidat építettek, ami ma is megvan. Az emlékműegyüttes eredeti funkciója ezután tabu téma lett, nem is beszéltek róla egészen a rendszerváltásig.

Eredeti funkcióját az emlékhely 1996-ban, a millecentenárium alkalmából kapta vissza. Ekkor került az egyik oszlopra a tábla a következő felirattal: "Országzászló és nemzeti hőseink tragédiáinak emlékhelye. Tervezte: Maróti Géza iparművész, készült hazafias közadakozásból 1935-38." 

2000június 4-én trianoni emlékhellyé avatták az emlékműegyüttest. Ugyanekkor helyezték el Henri Pozzi francia diplomata francia és magyar nyelvű emléktábláját. A tábla magyar szövege így szól: "Henri Pozzi (1879-1946), Európa igaz embere, francia diplomata, újságíró emlékére, aki elsők között ismerte fel a trianoni diktátum embertelenségét, és becsületesen küzdött ellene. A Trianon Társaság Országos Elnöksége. 2000. június 4."

2001-ben Karl Josef Rauber érsek, apostoli nuncius szentelte fel a "Nemzeti Emlékezés Harangját", amely minden nap délután fél ötkor megkondul a kápolnában. 2001 őszén a kápolnához közelebbi jelképes sírkertet az "Aradi Vértanúk Emlékhelyévé" avatták.


ugrás a lap tetejére>>>

 .