Julianus Barát Torony

A Magyar Turizmus Hajnalának Bástyája

Izgalmas felfedező kirándulás javaslatuk, ahol a történelmi érdekességeken túl, a Dunakanyar teljes pompájában csodálható.

A Magyar Turista Szövetség a koronauradalomtól 10 évre bérbe vette a Börzsöny Visegráddal szembeni területét és 1932-ben átadta az Encián Turisták 1914 egyesület részére egy turista mintaterület kialakítására. Ők ezen, több egyéb turista objektum mellett építették 1938-ban a Julianus barátról elnevezett kilátótornyot, melyet 1939. május 14-én avattak fel.

Encián szó jelentése: Kék virág, hegyi növény, amelynek tölcsér alakú, égszínkék vagy liláskék virága van. Alacsony, sűrűn leveles, egy-két éves, főleg magas hegyvidéken él. 

Az Encián Turisták (1914-1943)

Ma már elképzelhetetlennek tűnik, hogy azok a turistaösvények, amit ma több ezren látogatnak a Dunakanyarban még nincsenek 100 évesek. Kialakításukat az Encián Turisták kezdték az 1930-as években a Koronauradalomtól bérbe vett területen. Azért, hogy tevékenységük és örökségük ne merüljön feledésbe javaslatunkkal mi is nekik kívánunk emléket állítani.


ugrás a lap tetejére>>>


 .